22 می مصادف با 1 خرداد روز جهانی تنوع زیستی گرامی باد

با طبیعت دوست باشیم

 سازمان ملل متحد در راستای افزایش آگاهی و بالا بردن سطح درک مردم نسبت به مسائل مربوط به تنوع زیستی، روز ۲۲ می  را به عنوان روز جهانی تنوع زیستی اعلام کرده است.

تا پیش از این عناوینی چون تنوع زیستی، گرم شدن کره زمین، بالا آمدن سطح دریا، آلودگی هوا، انقراض گونه ها و ... تنها در مقالات علمی و میان اساتید و دانشجویانی که به نوعی با حوزه محیط زیست آشنایی داشتند رد و بدل می شد اما حالا به بخشی از دغدغه های عمومی تبدیل شده است. تقویم را که ورق بزنید به روز جهانی «تنوع زیستی» می رسید، روزی که در سرتاسر جهان به پاسداشت و حرمت زمین و تمام موجوداتش مراسم و جشن های مختلفی برگزار می شود.

در واقع برای افزایش آگاهیها از مسائل مربوط به تنوع زیستی، سازمان ملل در سال 1992 کنفرانسی را درباره حمایت از محیط زیست در ریودوژانیرو برگزار کرد که یکی از دستاوردهای آن انعقاد پیمان تنوع زیستی است که ایران هم این معاهده را در سال 1375 تصویب کرد و به آن پیوست.

- مفهومی کوتاه از تنوع زیستی

مفهوم تنوع زیستی به صورت عام به شکل های متنوع حیات روی زمین، همچنین به گوناگونی زیستی این نوع از حیات اشاره دارد. در نگاهی دقیق تر تعداد گونه های گیاهی، جانوری و میکروارگانیسم ها، تنوع شگفت انگیز ژن ها در این گونه ها، تفاوت بسیار در اکوسیستم های موجود در سطح سیاره زمین ... از قبیل بیابان ها، جنگل های بارانی، تپه های مرجانی، همه بخشی از تنوع زیستی زمین هستند.

تنوع زیستی از سه مفهوم مرتبط به هم تشکیل شده است: تنوع ژن، تنوع گونه و تنوع بوم (اکوسیستم). تنوع زیستی گوناگونی حیات است. تنوع زیستی مجموعه ای از موجودات زنده به شکل های گوناگون است. تنوع زیستی، یک تک سلولی در اعماق اقیانوس و یا یک بوته گوجه فرنگی روی خاک یا یک آهوی زیبا در دشت است. تنوع زیستی، تفاوت در شکل و نوع درختان یک جنگل، جانوران یک بیشه یا ساختمان بدن یک یوزپلنگ است.